Labogids klinische biologie
Troponine I
Code LIS
A_TROP-I
Eenheid
ng/l
Belangrijke informatie
Voor 24/04/19 werd in het laboratorium een standaard troponine I assay uitgevoerd, en waarden werden gerapporteerd in ng/mL (cut-off 0.045 ng/mL). Op de nieuwe analyzers die sinds 24/04/19 in gebruik zijn wordt de high sensitive assay ingevoerd. Deze assay kan veel nauwkeuriger de troponine waarde in het lage gebied (onder de cut-off) bepalen. De waarden worden gerapporteerd in ng/L en wordt een geslachts-specifieke cut-off toegepast: < 54 ng/mL voor mannen en < 39 ng/mL voor vrouwen. Deze high sensitive assay heeft als voordeel dat sneller een AMI kan vastgesteld of uitgesloten worden. Op de spoeddienst kan het HighSTEACS protocol toegepast worden: Bij patiënten met symptomen >2h en met een troponine I waarde < 5ng/L kan betrouwbaar een AMI uitgesloten worden. Analoog kan bij patiënten met cardiale ischemie op ECG of met een troponine-waarde hoger dan bovenvernoemde cut-off meteen een AMI vastgesteld worden. Bij andere patiënten kan een tweede bloedname na 3h overwogen worden. Indien de delta waarde tussen beide metingen (t=0 en t=3) < dan 3 ng/L kan opnieuw een AMI uitgesloten worden, indien de delta > 3 ng/L bestaat de kans op een AMI. In het laboratorium wordt automatisch de delta waarde berekend indien een bloedstaal op t=0 en t=3 ontvangen wordt.
Klinische achtergrond
Troponine I is een contractieleiwit van het spierweefsel, dat samen met troponine T en troponine C de calcium afhankelijke interactie tussen actine en myosine reguleert. Er bestaan 3 isotypes, respectievelijk geassocieerd met snel contraherende en traag contraherende skeletspieren en met de hartspier. Klinische studies hebben aangetoond dat troponine I detecteerbaar is in bloed 4 tot 6 uur na het myocardinfarct en verhoogd blijft gedurende verschillende dagen. Het heeft bovendien een hogere specificiteit dan CKMB. De "Recommendations for the use of cardiac markers in coronary artery disease" van de "National Academy of Clinical Biochemistry Standards of Laboratory Practice", bevelen het gebruik aan om de diagnose van AMI te stellen of uit te sluiten. Daarnaast zou de test eveneens nuttig kunnen zijn voor de risicobepaling voor een acuut coronair syndroom bij patiënten met acute thoracale pijn.
Principe van de test
Directe elektrochemiluminescentie technologie
Afname
SERUM
Alternatieve monstertypes
Lithiumheparineplasma.
Stabiliteit monster
8h bij 20-25°C, 1 dag bij 2-8°C, 40 dagen bij -20°C, 1 jaar bij -70°C. (Bron: bijsluiter kit Siemens)
Interferentie
Referentiewaarden
Man: < 53.530 ng/l Vrouw: < 38.640 ng/l
Doorbelwaarden
Man: > 53.530 ng/l Vrouw: > 38.640 ng/l Enkel bij patiënten van afdeling spoedopname.
Bron referentiewaarden
HighSTEACS protocol
Uitvoerfrequentie
24h/24h
Urgentie
Ja
TAT (turn around time)
1 h - 2 h
Toestel
Atellica IM
Analytisch meetbereik
2.51 – 25 000.00 ng/lBij waarde > 25 000.00 ng/l wordt staal manueel 1/2.5 verdund zodat het meetbereik uitbreidt tot 62 500;00 ng/l
Afdeling
Biochemie (BIO)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
Terugbetaling
542356